Jag firar 39 år som förskollärare idag <3

 

Wow, vad skall man säga. Just idag den 12 december 2019, så firar jag och mina gamla klasskompisar från Gävle hela 39 år som förskollärare. För mig betydde den här dagen mycket. Jag var precis en nyutexaminerad förskollärare med framtidstro och jag och de andra i klassen hade nog också lite sorg i hjärtat för att behöva skiljas åt efter några härliga och roliga skolår…

Just då visste inte mycket om den tuffa verklighet, som väntade oss därute, i en branch där nedskärningarna genom åren kommit att avlösa varandra tyvärr. men de första åren var fantastiska.

Ja, 39 år som förskollärare, det är stort, mycket stort. Tänk vad många människor som jag har lärt att känna genom åren, och så många barn som jag har fått möta. Det har varit en fantastisk resa, men också tuff, och jag har lärt mig så mycket varje dag.

Tänk om politikerna förstod hur viktiga vi förskollärare är för barnen och för landet. Vilka skillnader det då blev i förskolans värld. När politikerna på allvar förstår hur viktiga förskollärarna är, då kommer vi att få helt andra förutsättningar som yrkeskår, och barnen i förskolan kommer genast att få bättre miljöer, med mindre buller, mindre barngrupper och sundare och hälsosammare mat. men tyvärr så visar trenden något helt annat. Nedskärningar på nedskärningar.

Själv är jag stolt över att jag alltid har haft barnens bästa i fokus och över att jag  genom åren kämpat mycket och ofta för att försöka göra barnens och förskollärarnas röster hörda i ett Sverige som bara blivit tuffare genom åren.

Fotona här nedanför är ifrån min allra viktigaste insats hittills. Det var i Debatt Sverige Direkt från Karlstad 2005 med Lennart Persson, där jag bland annat debatterade med Lena Hallengren som var dåvarande förskoleminister.

Programmet blev mycket uppskattat, och jag satt med vid expertbordet där jag förde barnens talan i förskolefrågan. Behöver jag tillägga att ingen förbättring gjordes i frågan trots personliga löften om förbättringar av politiker och starka påtryckningar från andra förskollärare och föräldrar, experter och forskare.

Men skam den som ger sig. Om det är någonting som jag verkligen värdesätter förutom familjen förstås, då är det mitt yrke som förskollärare och mitt engagemang i barnens frågor. Så Just idag vill jag hylla mig själv och alla andra förskollärare där ute, som kämpar på, ofta i motvind, med allt för stora barngrupper och i bullriga och många gånger stökiga miljöer. Allt för sin kärlek till barnen. Vi kan aldrig ge upp, och de negativa trenderna i samhället måste brytas. Det finns ingen annan utväg, för barnen är allas vår framtid<3

Jag och Lennart Persson efter programmet.

Jag vill också passa på att hylla mina gamla klasskamrater från Gävle förskollärarlinje lite extra idag. Stort Grattis till Er alla!!! Hälsningar från Maria

Ja nästa år blir det ännu större. För då firar vi 40 år förstås.

 

 

 

 

 

 

 

Följ Maria von Schantz och bloggen Starka familjer på Facebook

Maria von Schantz instagram All rights reserved

Det här inlägget postades i Barn, Den svenska förskolan, Maria von Schantz - artiklar/articles, Marias betraktelser. Bokmärk permalänken.