Greta Thunberg, vårt svenska ljus i klimatmörkret.

Idag den 3 december 2018, är det en oerhört viktig dag för klimatet på jorden. Om en liten stund öppnar nämligen FN:s klimatmöte COP24 i Katowice i Polen. Det kommer att bli det viktigaste klimatmötet i världen sedan klimatkonferensen COP21 som hölls mellan den 20 november och 15 december 2015 i Paris. Det var där som det nuvarande omtalade och omdebatterade Parisavtalet kom till.

Det är också en oerhört stor och viktig dag för Sverige, eftersom 15-åriga Greta Thunberg är speciellt inbjuden av FN till klimatmötet. Greta kommer att föra barnens talan i klimatfrågan, och hon skall samtidigt få träffa FN: s generalsekteterare António Guterres.” i ett samtal.  Hon kommer att tala precis efter Guterres tal, och precis innan ungdomarna i klimatnätverket YOUNGO,  ger sin syn på saken. Bilden nedan från Gretas instagram, där hon just nu befinner sig på just COP24 i Polen.

https://www.instagram.com/p/Bq5FglXB5jf/

Jag kan inte sluta att imponeras av Greta, som på ett så fantastiskt sätt lyckas att nå ut i hela världen med sitt budskap, trots att hon bara är 15 år. Det är stort, mycket stort. Greta är en fin förebild för många människor i hela världen. Om man ser henne i intervjuer, så märker man att hon har ett klimatengagemang utöver det vanliga, och hon är en skön och viktig kontrast mot många andra influencer i världen som fokuserar på utseende och shopping. Jag tror att Greta Thunberg kommer att få många andra barn, ungdomar och vuxna att följa med i hennes fotspår. Man kan redan se det hända, på många olika platser i hela världen. Länken nedan visar henne i när hon talade i London i oktober.

https://www.youtube.com/watch?v=q3YeSEhfJv0

Greta är som en nutida livs levande Pippi Långstrump i flätor, som är klok modig och stark, och att hon idag skall tala på världens viktigaste klimatmöte, är beviset på att hon har lyckats väl med sin egenförda kamp. Det är mäkta imponerande. Jag hyser stor respekt för Greta och jag hoppas nu med hela mitt hjärta att även de vuxna männen och kvinnorna i maktens korridorer i FN och i övriga världen lyssnar på vår svenska flicka Greta idag, och tar hennes ord till sina hjärtan, och börjar att föra ord till handling.

Här är Gretas tal.

Lycka till idag Greta Thunberg, du är ett ljus i klimatmörkret! <3

 

 

 

 

Av Maria von Schantz den 3 december 2018

Följ gärna Starka familjer på Facebook. All rights reserved.

Maria von Schantz instagramphotos

Det här inlägget postades i Barn, Förenta Nationerna FN, Greta Thunberg, Stora förebilder. Bokmärk permalänken.

2 svar på Greta Thunberg, vårt svenska ljus i klimatmörkret.

  1. Pingback: Greta Thunberg kan bli den yngsta Nobelpristagaren någonsin | Starka familjer

  2. Pingback: Greta you are great, and I hope you´ll make it to Madrid in time!!! | Starka familjer

Kommentarer är stängda.