Greta Thunberg kan bli den yngsta Nobelpristagaren någonsin

Wow, vad mer kan man säga om Greta Thunbergs framfart och succé just nu i världen. Från att ha varit en ganska ensam flicka och deprimerad bara för något år sedan till en tonåring som blivit känd över hela världen med sitt klimatengagemang utöver det vanliga. Vilken otrolig resa, ja det är nästan allt för stort för att ens förstå (fotot ovan föreställer Carl Fredrik Reuteterswärds fredsymbol ”Non-Violence”).

När jag såg henne hålla talet i FN till hela världens ledare i New York den 23 september då förstod jag vilken oerhört viktig person som Greta Thunberg är i världen idag. Talet innehöll så ofantligt mycket fakta, precision, skärpa, känsla och vrede. Jag har också älskat alla hennes tidigare tal och skrivit om henne här och här.

Talet gick rakt till hjärtat på mig och många andra och som talare är hon helt brilliant, ja helt i sin egen klass och det går inte att vara oberörd. Det går inte att värja sig. Det har skrivits massor om Greta Thunberg och om talet och väldigt många (både kända och okända) har haft synpunkter, både positiva och negativa. Det har lett till att hon är en av de mest omtalade människorna i världen just nu.

Greta är både älskad och hatad för att hon vågar vara sig själv och också sticka ut och tala allvar med såväl politiker och världsledare. Hon följer forskningen och har sitt hjärta med till hundra procent. Hon viker aldrig en tum från sitt övertygelse och sitt budskap. Här har vi alla mycket att lära. Det som är sorgligt är dock all mobbing och alla trakasserier som hon får stå ut med och som även drabbar hennes familj. Idag berättar hon om att hatet även drabbar hennes syster, och en man har till och med mordhotat Greta och hennes mamma. Det är verkligen skrämmande. Nu har även Rysslands medier  riktat personangrepp och fruktansvärda anklagelser emot Greta.

Det är fruktansvärt att det finns människor som trakasserar en tonåring som bara vill vår planet väl. Dessutom har Greta blivit utsatt för utanförskap i skolan tidigare och det tog henne hårt. Bara för att hon var tyst och inte tog plats och för att hon bröt lite mot normen om hur alla barn skall vara. Men hon gav inte upp som tur var. Hennes intresse för klimatkrisen fick henne tillbaka på fötterna och det kanske räddade hennes liv enligt hennes mamma Malena Ernman. Men nu har i alla fall skolmobbarna fått svar på tal och det är jag riktigt glad för. Greta själv är också gladare nu och det är underbart.

Som jag skrivit här på bloggen förut, så tycker jag att Greta påminner mycket om en annan  känd svensk flicka, nämligen Pippi Långstrump. Pippi visar att hon kan stå upp för sig själv och vara få vara annorlunda men ändå okey. Pippi visar oss alla att trots att hon bara är en liten flicka så kan hon bära en hel häst, och utmana världens starkaste män. Precis som Greta. Dessutom var det alltid Pippi som vann. Tack älskade Astrid Lindgren för Pippi. Jag är också oerhört glad att jag hade möjlighet att träffa Astrid Lindgren personligen en gång i tiden tillsammans med min svägerska Karin. Det var ett fantastiskt ögonblick i mitt liv som jag aldrig någonsin kommer att glömma.

Just nu är det vår svenska Greta Thunberg som är ute i världen och visar att vi alla kan göra skillnad i världen bara vi brinner tillräckligt mycket för något och har vårt hjärta med. Greta får också på samma sätt som Pippi slåss med många starka män, politiker och världsledare som försöker att håna och förminska henne. Men det kommer inte att hjälpa. Jag tror verkligen att hon kommer att gå segrande ur den kampen. Bara ett steg i taget och just nu tar hon världen med storm och så många fler människor är nu medvetna om klimatkrisen. Jag tänker också idag på Greta Thunbergs mamma Malena, pappa Svante och lillasyster Beata. Det är också deras arbete tillsammans i familjen som har gett Greta styrkan och kraften att våga ge sig ut i klimatdebatten, även om de inte heller i sin vildaste fantasi kunde se denna succé komma.

Nästa fredag om sex dagar, den 11 oktober 2019 klockan 11.00 kommer att det att bli en spännande dag. Då kommer nämligen Nobel kommiten att utsevinnaren av årets Nobels fredspris. Greta Thunberg är storfavorit att vinna. Hon kan dessutom bli den yngsta Nobelpristagaren någonsin. Det stämmer i så fall väl med hennes egna ord om att ”ingen är för liten för att göra skillnad” – Citat Greta Thunberg.

Av Maria von Schantz den 5 oktober 2019

 

 

 

 

 

 

 

Följ gärna Starka familjer på Facebook. All rights reserved.
Maria von Schantz instagramphotos

 

Det här inlägget postades i Barn, Carl Fredrik Reuterswärd, Förenta Nationerna FN, Fred, Greta Thunberg, Jantelagen, Maria von Schantz - artiklar/articles, Marias betraktelser, Non-Violence, Stora förebilder, UNICEF. Bokmärk permalänken.

Ett svar på Greta Thunberg kan bli den yngsta Nobelpristagaren någonsin

  1. Annika skriver:

    Ja Heja Greta säger jag bara! Verkar som om hon är mer populär utomlands än i Sverige. Tänk att vuxna till och med mobbar ett barn. Fy skäms alla mobbare.

Kommentarer är stängda.