Stoppa den sjuka stressen i våra förskolor NU!

Bilden ovan föreställer det fina konstverket ”Hjärtekramen” som är skapat av Kjell Nilsson. Jag tycker att konstverket, som står här vid stationen i Tomelilla, signalerar att det är dags att lyssna mer till sitt hjärta, kramas och stressa mindre i samhället, eftersom stressen gör oss sjuka. De tio sista åren har antalet svenskar som drabbats av olika stressrelaterade problem nämligen ökat med över 100 procent! Detta är självklart djupt alarmerande…

Sjuktalen för min egen yrkesgrupp förskollärarna skjuter också mer och mer i höjden, och jag tror snart inte att jag snart känner en enda förskollärare som inte har varit sjukskriven för stressrelaterade symtom. Ja, många av mina vänner inom förskolan har varit utbrända, eller ligger på gränsen till utbrändhet.

Läs gärna mer här, om hur det kan se ut i förskolans värld i Hudiksvall.

Vad beror då den alarmartade stressen i förskolans värld på? Vad tror ni?

Jag tror att det är dags att tänka om och tänka nytt i förskolan. Idag är det ofta allt för hårt att vara barn och vuxen i en allt för pressad vardag. Här kommer några exempel:

Arbetsmiljön är ofta under all kritik, och barngrupperna är ofta allt för stora för att vi som pedagoger och förskollärare skall räcka till, och hur mycket påverkar detta de allra minsta i vårt samhälle, barnen?

Om vuxna människor mår dåligt och är stressade på sina arbetsplatser, då kan de i alla fall ofta uttrycka sin oro, och prata med andra om sin verklighet. Men när det gäller barnen, vilka skall de vända sig till???

Barnen har inga fackombud, eller lagstadgad rätt till en god arbetsmiljö, det finns fortfarande ingen ”Barnmiljölag” som jag så länge har efterlyst. De kan ej heller gå till läkare och bli sjukskrivna en period för att vila upp sig. Barn är barn och inga små vuxna.

Läs gärna mitt inlägg här på bloggen från 2012 omkring vad jag bland annat skrivit tidigare i frågan, och det var ändå några år sedan. I samband med detta skrev jag också 5 mycket omtyckta debattartiklar, bland annat artikeln ”Vem lyssnar på barnen” på nyhetsforumet Newsmill. De artiklarna som hade väldigt många visningar, kom dock tyvärr bort från internet i och med att nyhetsforumet Newsmill gick i graven sommaren 2013…

vem lyssnar på barnen artikel maria von schantz

Stoppa den sjuka stressen i förskolorna NU!

 

Maria von Schantz är förskollärare, föräldrautbildare, debattör och utvecklingspedagog, med fokus på arbetsmiljö.

Hemsida: PQInspiration.eu

 

 

Följ Maria von Schantz och  Starka familjer på Facebook. All rights reserved

Det här inlägget postades i Barn, Barnmiljölag, Den svenska förskolan, Kultur, Maria von Schantz - artiklar/articles, Marias betraktelser, Non-Violence, Österlen, Stora förebilder, Tomelilla. Bokmärk permalänken.