Lycka till för det är nu det gäller! Sveriges barn behöver en egen Barnmiljölag!!

Jag fick ett telefonsamtal för några dagar sedan av Monica Wester. Monica är en engagerad förälder i Barnverket. Hon berättade för mig att hon på sin hemsida hade lagt in en av mina artiklar från Newsmill som heter Inför skyddsombud för barn i förskolan.

Monica berättade också om ett rikstäckande upprop som Barnverket just nu gör i den här viktiga frågan om barnens miljö i förskolor och på fritidshem, och hon berättade för mig att hon hade läst mina artiklar på Newsmill i ämnet och blivit mäkta imponerad över det som jag skrivit om. Själv är Monica mycket engagerad i olika frågor som gäller barn. Senare talade jag även med Helena Roth i Barnverkets styrelse och även hon kände likadant.

Mycket roligt tycker jag förstås, att Barnverket tycker om det som jag skrivit. Det är nämligen mycket tid och kraft som jag lagt ner i detta ämne. Det har varit åratal av arbete och engagemang i de här viktiga frågorna om barnen och om deras viktiga miljö.

En annan som verkar ha blivit mycket imponerad av min artikel, ”Inför skyddsombud för barn i förskolan” som jag skrev på den 21 maj 2011, var Hillevi Larsson (s) som  fyra månader efter att min artikel publicerades på Newsmill, lämnade in den här Motionen i Sveriges riksdag: Motion 2011/12:Ub220 ”Skyddsombud för förskolebarn och yngre skolbarn”. Motionen från Hillevi Larsson inkom till Sveriges riksdag den 28 september 2011 enligt dokumentet ovan.

Titeln och innehållet i Hillevi Larssons motion överrensstämmer till stor del med min egen artikel på Newsmill som jag skrev den 11 maj 2011. Kopplingen är mycket tydligt tycker jag personligen. Ja, ni kan ju själva läsa och jämföra hennes motion, med min artikel. I ämnet har jag även skrivit två artiklar till på Newsmill: Vem lyssnar på barnen  och Bristen på förskollärare signalerar att något är fel i politiken.

Ja, under alla år som jag har arbetat i den svenska förskolan som förskollärare och nu som pedagogisk konsult med det egna företaget PQ Inspiration så har det varit oerhört viktigt för mig att arbeta för att Sveriges barn skall få ett bättre lagskydd när de är på förskolor och fritidshem. Ja, en helt egen Barnmiljölag.

Jag har känt mig oerhört lycklig av att få arbeta med barn, ja nu i över 30 år och samtidigt känt en djup skyldighet att försöka föra deras talan i viktiga frågor. För mig har det varit en självklarhet!

Ja, barnen kan ju inte tala för sig själva och de är oerhört utsatta idag i de stora barngrupperna på förskolor och fritidshem. Om inte barnens miljö blir skyddad i en lag, då kommer bara de stora barngrupperna att öka, och barnens och personalens hälsa att fortsätta att äventyras. De stora barngrupperna som vi så ofta ser idag, leder bland annat till att många små barn idag får tinnitus och stressrelaterade problem. Detta är oerhört allvarligt, och måste stoppas!

En av mina målsättningar under de här viktiga åren som jag har arbetat med barn, har just varit att vara med att se till att barnen skall få sin egen Barnmiljölag, det vill säga ett liknande lagskydd som vi vuxna har på våra arbetsplatser i form av Arbetsmiljölagen.

Ordet Barnmiljölag har jag kommit på och använt tidigare i det här sammanhanget, bland annat i artiklar på Newsmill och här på bloggen. Jag tycker att Barnmiljölag låter  så mycket bättre än Arbetsmiljölag för barn, eftersom det är barn som vi talar om och inte vuxna.

Om barnen ”får en egen lag”, då kan politikerna inte längre spara så mycket i just barnens miljöer. Idag är det helt enkelt fritt fram för politiker och kommuner att spara pengar på det viktigaste vi har, våra barn.

Jag har till och med fått ett löfte om en Barnmiljölag i direktsänd TV. Det löftet gavs till mig av den dåvarande förskoleministern Lena Hallengren i september 2005, och ägde rum i det mycket populära debattprogrammet Debatt Sverige Direkt med Lennart Persson.

Löftet som Lena Hallengren då gav mig, Lennart Persson och alla TV tittare i Sverige svek hon tyvärr  tillsammans med sina partikamrater, det är synd och skam. Sveriges förskolebarn och fritidshemsbarn blev helt enkelt helt utan lag, åter igen, trots ett löfte om motsatsen av förskoleministern i direktsänd TV.

Debatt Sverige Direkt i Karlstad, med bland annat Lena Hallengren näst längst till vänster. Jag syns i vit tröja bredvid Lennart Persson. Efter debatten var både Lennart och jag så här glada!

 

 

 

Sedan dess har jag skrivit uppskattade artiklar och jobbat aktivt med den här frågan, alltid med barnes främsta i centrum. När jag nu ser att Barnverket också har tagit tag i den här oerhört viktiga frågan, då blir jag mycket glad och förväntansfull och jag vill önska Barnverket lycka till av hela mitt hjärta!

Lycka till för det är nu det gäller! Vi måste se till att Sveriges barn får en helt egen Barnmiljölag!!

                                                         Maria von Schantz – PQ Inspiration

                                                  Följ PQ Inspiration på facebook

                                                        kontakt: info@pqinspiration.eu

                                                   Min hemsida: http://pqinspiration.eu/

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved

 

Det här inlägget postades i Barn, Barnmiljölag, Den svenska förskolan. Bokmärk permalänken.

1 svar på Lycka till för det är nu det gäller! Sveriges barn behöver en egen Barnmiljölag!!

  1. Pingback: Stoppa stressen i förskolorna NU! | Starka familjer

Kommentarer är stängda.