Sikta högt, ingenting är omöjligt!

Den 14 oktober var en mycket speciell dag, det var dagen då Felix Baumgartner visade oss alla att ingenting är omöjligt! Vi satt hela familjen och tittade under hela förloppet. Jag kan inte påminna mig någonting så spännande på mycket länge, och det märkliga är att vi idag är att vi kan komma så nära sådana världshändelser via datorn.

Felix Baumgartners familj var självklart med i New Mexico för att titta på när deras son, bror och pojkvän lyfte upp mot himlen i den specialbyggda heliumballongen, för att förbereda sig inför sitt nu världsberömda hopp från 39 kilometers höjd. Jag kan inte föreställa mig, bara ana lite grann, hur det kändes för Felix familj att stå på marken den 14 oktober, helt utan förmåga att hjälpa till, och bara lita på att hoppet skulle gå bra och att Felix skulle komma oskadd ner.

Under den mycket dramatiska 2 1/2 timmar långa färden upp mot målet, så hade Felix Baumgarten hela tiden nära kontakt med sin mentor Joe Kittinger. Kittinger som var den som hade det tidigare rekordet i fritt fall från luftballong stöttade sin adept helhjärtat och med mycket ”klokskap” och värme. Vilken lycka att ha en sådan fantastisk mentor, som Joe. Det var en fröjd att följa hans oavbrutet stöttande och kommunicerande med Baumgartner.

Vi satt hela familjen som tända ljus och följde den dramatiska uppstigningen, och helt plötsligt så slog det oss vad det var som vi tittade på. Det här var någonting enastående som skedde framför våra ögon, men skulle det gå bra? Tänk om Felix inte skulle komma ner helskinnad, eller till och med dö framför våra ögon?

Vi började alla att oroa oss, och mina tankar gick till hans familj där nere på marken. Tänk om han inte skulle komma ner levande? Jag kom att tänka på när jag satt framför TV:n 1969 och tittade på den första månlandningen. På en svartvit bild kunde man utskilja en man som hoppade runt på månen, utan att veta hur utgången skulle bli. Ja det var också någonting helt makalöst och någonting som jag aldrig glömmer.

Så var det då äntligen dags för hoppet, vi i familjen höll andan, tillsammans med åtskilliga miljoner människor runt om i världen, och jag glömmer aldrig orden från Felix Baumgartner innan hoppet. Han sa: ”I´m ready now and the whole world is watching me”.

Det var nu som det gällde, det var detta som han hade tränat i flera år för att klara.

Därefter kastade han sig ut i det okända, på 39.000 meters höjd utan att veta hur det hela skulle sluta. Vi satt tysta i soffan, och spänningen var helt olidlig. Felix föll och föll, och passerade ljudvallen.

Han var som en vante i luften som snurrade och snurrade i ett fasligt högt tempo. Det här kan väl aldrig sluta bra var min tanke, hur mycket kan en människa egentligen tåla och klara av? Ja, ingen visste om han skulle överleva detta, inte heller Felix mamma eller flickvän visste hur detta skulle sluta. Joe Kittinger forsatte att stötta Felix även under hoppet, och när han kom närmare marken, då förstod vi alla att Felix Baumgartner, kanske skulle göra det omöjliga möjligt…

Ja, Felix kom ner till slut, och alla kunde andas ut. Gladast var förstås Felix själv och hans familj, men även Joe Kittinger var fantastiskt glad. Även han hade en huvudroll i dramat som ägde rum inför hela världen på 39.000 meters höjd!!

Själv grät jag också en liten tår av lycka, och vi jublade allihop i soffan. Kunde Felix Baumgartner falla fritt 39.000 meter, snurra runt som en liten vante i den oändliga atmosfärden och som första människa passera ljudvallen, och komma ner helskinnad till jorden, då borde det gå att klara det mesta här i världen.

Det som jag personligen blev mest imponerad av i detta, var Felix själv som efter sitt hopp ödmjukt uttalade dessa ord:

 ”Jag önskar att världen kan se vad jag kan se, ibland måste man klättra väldigt högt upp för att förstå hur liten man är”. Felix Baumgartner

Han sa också att han för egen del nu inte kände något behov att slå nya rekord, han ville istället vara en förebild för unga.

”Jag vill inspirera nästa generation. Det sitter en ung kille bredvid mig som vill slå mitt rekord”. Felix Baumgartner

För mig och min familj är Felix Baumgartner nu en riktig förebild och hjälte. Det är han också för miljontals andra människor. Han visade oss alla att vi skall sikta högt!

                                        Sikta högt, för ingenting är omöjligt!! 

                                            Följ PQ Inspiration på Facebook

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved.

Det här inlägget postades i Stora förebilder. Bokmärk permalänken.