Det är barnen som för utvecklingen framåt

Med min blogg Starka familjer, har jag som syfte att medverka till en mänskligare värld, och det är därför jättekul att min artikel ”Vem lyssnar på barnen” varit med bland Newsmills populäraste artiklar i ca en vecka nu. Såg idag att det nu är över 3000 personer som läst min artikel.

På Newsmill skriver både kända och okända skribenter, om aktuella och ofta mycket viktiga ämnen, och att min artikel blev så pass uppmärksammad i den hårda konkurrensen, är ett gott tecken på att barnens frågor engagerar många i vårt land idag. Det tycker jag är bra och viktigt.

Jag har aldrig någonsin lärt mig så mycket i livet som av barnen jag genom åren har träffat. Självklart mina egna barn, men också alla de barn, som jag har haft förmånen att få möta i förskolor, skolor och på andra pedagogiska arbetsplatser där jag under de här 30 åren har arbetat.

Jag tänker på det också varje dag hemma med mina egna barn. Från den dagen de föddes, fram till dagens datum, lär de mig massor varje dag. Det är också helt fantastiskt vad mycket som barn av idag kan lära oss, och som de klarar av.

Det viktigaste som barnen lär oss vuxna handlar förstås om de rent mänskliga värdena, och att leva i nuet. Det är också det område som jag, och de allra flesta värderar mest.

Men det finns också andra områden där det är barnen idag som regerar.

Jag tänker då speciellt på allt som har med mobiltelefoner och datorer att göra. Det har jag fått känna av en hel del den senaste tiden, speciellt med två barn på 9 och 13 år. Jag får hela tiden fråga dem, om det är något nytt jag behöver veta.

För barnen verkar det helt enkelt mycket lättare och naturligare än vad det är för mig, och det är klart, barnen i dag är ju födda mitt i ”cyberrymdens tidevarv” och det har ju både sina fördelar och sina nackdelar. Jag tar fördelarna först.

Ta bara det här med Facebook. För några veckor sedan visste jag knappt var Facebook var. Jag vet att det låter omodernt, men jag har egentligen aldrig varit speciellt intresserad av vare sig datorer eller mobiltelefoner. Men i dagens verklighet kräver det att man hänger med, och att man håller sig uppdaterad.

Min väninna Lani Noreke i Lövestad, som är en duktig fotograf,  har ofta frågat mig; ”Maria varför är inte du med på Facebook, och varför bloggar inte du?” Jag är nu stolt att säga, javisst jag är med på Facebook, och jag bloggar. Men det tog sin lilla tid innan jag kom igång.

Det var också sonen som nu är 13 år, som först började med Facebook i vår familj. Han och hans vänner har Facebook, som en naturlig mötesplats, och lite underhållning, och nu är det han som lär mig det mesta inom området.

Jag måste säga att det har varit roligare än jag trodde innan jag gick med, för jag visste inte riktigt hur bra Facebook faktiskt kan vara. Tänk bara på det här med släktingar och vänner. Var ses man idag, när så många bor runtomkring i hela vårt avlånga land? Jo, självklart på Facebook.

Tidigare träffades man kanske hemma hos någon släkting. I min barndom var det oftast hemma hos mina morföräldrar, i min barndomsstad Kiruna. Men idag när så många släktingar bor på olika ställen runt om i Sverige då tappar man kontakten med många, men vips gå med i Facebook då hittar man de flesta där.

Facebook är också bra när man vill hålla kontakten med vänner som flyttat utomlands, eller som bor kvar i hembygden eller i andra håll av världen. Det spelar egentligen inte någon roll var man bor idag. Det går ändå väldigt lätt att kommunicera med varandra.

Men den nya tekniken ställer även helt nya krav på oss som föräldrar. Det gäller att värdesätta all den kunskap som vi får av barnen varje dag. Men vi måste också ta del av det som är barnens verklighet idag. Allt för många barn tillbringar timmar framför sina datorer, utan att någon vuxen vet vad de gör. Så skall det förstås inte vara, och det skall vi som föräldrar inte acceptera.

Hemma, i skolan och på ”nätet” behöver barnen vårt stöd och uppmuntran.  Det är allt för många som tillbringar en stor del av dygnet vid datorn, i en värld som vi vuxna inte känner till. Det är det som kan vara nackdelen med den nya tekniken.

Men då gäller det som förälder, att utforska och försöka hänga med våra barn, och tillsammans hitta den rätta balansen i det nya samhällets teknologi. Med stöd och uppmuntran, och med engagemang, skall vi finnas där för våra barn, för det är barnen som för utvecklingen framåt!

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt.

Det här inlägget postades i Barn, Familj. Bokmärk permalänken.