Alla har vi varit små….

maria 5 år

Om att behålla barnet inom sig,

När man som jag har arbetat nära barn i över 30 år, får man en extra bonus, och det är att hålla kontakten med sig själv som liten.

I mitt arbete som förskollärare, förskolekonsult och föräldracoach har jag haft förmånen att arbeta nära många barn och familjer. Jag har då ofta funderat över barndomen, och vad den betyder för alla människor.

Som mamma till två barn, har jag också självklart tänkt mycket på min egen barndom och dess betydelse för mig i livet. Jag har funderat mycket över hur min barndom har präglat mig i livet. Tänker då på familj, socialt liv, yrke, hemort och mål i livet.

Jag försöker ofta att ta fram känslan av barnet inom mig, för att på djupet förstå barnen som jag arbetar med. Det är en befriande känsla för mig, och även för de barn som jag arbetar med. Kontakten är självklar och omedelbar.

Ju mer jag tänker på det, så har ”lilla Maria” präglat mig i alla val, som jag har gjort i livet. Senast igår fick jag återigen ett bevis på det, när min dotter Emelie hade en skoluppgift, som handlade om drömyrke.Hon frågade mig då:

”Mamma vad hade du för drömyrke när du var liten?”

Jag svarade henne då att jag ville bli ”lekisfröken” eller lärare när jag var liten, för att jag ville fortsätta leka även när jag blev stor.

Emelie svarade då omedelbart:

”Men mamma va bra, du fick ju ditt drömyrke!”

Ja, visst fick jag mitt drömyrke, som jag hade redan som liten, och det har jag älskat i alla år. Men ordet ”lekisfröken” finns förstås inte mer och inte heller de sk lekskolorna.

Att få arbeta med barn som förskollärare har varit fantastiskt.

Nu har jag också utvecklat detta till att utbilda andra vuxna i frågor som gäller barn med mitt företag PQ Inspiration.

Förmodligen har kontakten med barnet inom mig, genom åren gjort, att jag har stor förståelse för alla de barn som vistas i alltför stora barngrupper på våra förskolor och fritidshem idag.

Jag har också genom åren engagerat mig mycket i denna viktiga fråga, genom att tala med politiker, förskoleförvaltningar, barnorganisationer med mera och försökt förändra och förbättra för barnen.

Jag har deltagit i  debatter, som har handlat om barn, bland annat på Svt och skrivit artiklar i ämnet, bland annat en artikel som heter ”vem lyssnar på barnen”. Den blev en av Newsmills mest lästa artiklar på webben i veckan,, och det är jag mycket glad och stolt över. Jag såg idag, att över 2000 personer nu har läst den.

Ni hittar länken till den artikeln om ni går in på mitt förra inlägg här på bloggen, som heter: ”Min artikel är populär på Newsmill!”.

Jag har också talat om ämnet på radio, bland annat i Radio Active Ystad, där jag också sjungit live, och varit med i en hel del lokala artiklar. Jag arbetar också för barn på många andra olika sätt bland annat genom föreläsningar för föräldrar i Sverige och internationellt. Det senaste året har jag arbetat i Danmark.

För mig har det varit naturligt att plocka fram barnet inom mig nästan varje dag, och det känns bra, för ”Alla har vi varit små”.

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Barn, Den svenska förskolan, Lek. Bokmärk permalänken.