”Felicia försvann”, en viktig bok som ligger i tiden…….

Ja, inte många har väl kunnat undgå att Anna Wahlgrens dotter Felicia skrivit en bok om sin barndom. Boken ”Felicia försvann” som kom ut för några dagar sedan har väckt en hel del uppståndelse och känslor (även hos mig). Själv kommer jag att så fort som möjligt beställa hem den på nätet.

I en intervju med Skavlan i lördags, berättade Felicia sin historia om boken, som är en mycket sorglig historia om ett sviket barns uppväxt. Hennes egen barndom.

Felicia Feldt (pseudonym) som idag är idag 44 år, ger i intervjun med Skavlan en mycket dyster bild av sin mamma ”barnuppfostringsexperten” Anna Wahlgren, och av sin uppväxt. Uppväxten var enligt Felicia präglad av mammans alkoholism, byte av män och mycket ojämna humör. I hemmet förekom en hel del otrygghet och otrevligheter, och Felicia har haft en kämpig resa fram till utgivandet av den här boken.

För dig som är intresserad av Felicias historia läs gärna mer här

Jag kommer att skriva mer om boken här på min blogg när jag har fått hem den och läst den, för att jag tycker att den är mycket viktig och ligger i tiden. Alla vuxna har en skyldighet att lyssna på barnen, och Felicia borde inte ha behövt ha det så här när hon växte upp.

Min stora fråga är, var fanns alla vuxna när Felicia som mest behövde dem?

Ja, det är inte bara Felicia som har skrivit en omdebatterad bok om sin barndom, även Zlatan och Patrik Sjöberg har nyligen skrivit om sina barndomsupplevelser. Alla tre skriver om att de blivit psykiskt eller fysiskt misshandlade, och de utgår ifrån känslan som de har haft sedan barndomen. I deras berättelse finns mycket sorg, ilska och vanmakt.

All heder till dem alla tre. De är alla viktiga förebilder för andra som idag är utsatta för obehagligheter. Inget barn skall behöva ha det på samma sätt som Felicia hade det när hon var liten. Att hennes mamma utgav sig, och fortfarande utger sig för att vara expert på barn gör allt än mer sorgligt.

Jag ser fram emot att läsa ”Felicia försvann”, en viktig bok som ligger i tiden….

Obs, annat viktigt, som handlar om barn och familjer:

Essence Vitae är ett projekt, startat av fotografer, för familjer med små barn
där en av familjemedlemmarna drabbats av en livshotande sjukdom. Läs gärna mer  här:

Det här inlägget postades i Barn, Familj. Bokmärk permalänken.