Mariannes barnboksantikvariat, en ljuspunkt i decembermörkret……

I mitt förra inlägg här på bloggen skrev jag om Viola (Marianne Zetterström) en kvinna som har betytt oerhört mycket för mig. Viola var en ledstjärna för mig i sitt skrivande och hon gjorde Sverige lite roligare och ljusare. Se inlägget om Viola här:

Idag har jag nöjet att presentera en annan Marianne, nämligen Marianne von Baumgarten-Lindberg som är en kvinna med ”många strängar på sin lyra”. Hon var den som startade Barnens Bokklubb, och även Barnens Bokhandel. Just nu driver hon Barnens Bokhandel i Simrishamn och i Malmö. Hon är dessutom redaktör för barnkulturtidningen Opsis Barnkultur, och tidningen Medbarn, som delas ut på landets mödravårdscentraler.

Jag hade den stora glädjen att träffa Marianne för en liten intervju i hennes ganska nyöppnade barnboksantikvariat i Borrby i lördags. Antikvariatet ingår i Borrby Bokby, som är en spännande plats för alla bokälskare. Böckerna i antikvariatet har legat nerpackade i ca 20 år, eftersom Marianne tidigare drivit ett barnboksantikvariat i Stockholm tillsammans med sin man Sven Lindberg. Sven Lindberg som dog för 5 år sedan, var en av våra mest folkkära och begåvade skådespelare och han tyckte också mycket om barnboksantikvariatet.

Själv tillhör jag de människor som tycker att kulturen är oerhört viktig i samhället och att vi genom kultur kan få samhällen att bli ljusare och att blomstra. Det gäller förstås musik, teater, konst och böcker bland annat. I lördags var det en sådan dag när man får hopp om en ljusare värld. Jag hade haft kontakt med Marianne von Baumgarten-Lindberg via e-mail och även läst en spännande artikel. Nu skulle jag och familjen äntligen få chansen att träffa henne och även ta en titt på antikvariatet.

Just den här dagen var det oerhört mörkt och dystert när jag och barnen hoppade in i bilen. Det blåste och regnade, och det var ett riktigt busväder, så där som det kan vara ibland tidigt i december. Österlen visade sig inte från sin ljusaste sida, tvärtom.

Marianne von Baumgarten-Lindberg                Foto: Maria von Schantz

Väl framme i Borrby visade sig ljuset igen och det genom Marianne von Baumgarten-Lindberg, som verkade vara på ett strålande humör.

Jag frågade Marianne hur det kommer sig att hon blivit intresserad av barnkultur?

Mitt intresse för barnkultur började redan när jag var en liten flicka berättar Marianne. Jag hade turen att ha en mamma som sjöng och läste mycket därhemma, och det var där det började….

Jag frågade henne också varför hon tycker att barnkulturen är viktig, och svaret kommer snabbt och med en väldig inlevelse:

Jag tycker att barnkulturen är otroligt viktig för den vidgar barnens värld. Den är också en stor källa till glädje för såväl barn som vuxna. Musik är det första språket och därefter kommer ord och bild. Barnkulturen är också viktig redan innan man föds, och det är därför som det är så roligt att vara med att sprida den kunskapen till föräldrar som väntar barn genom tidningen Medbarn säger Marianne.

-Sagor och vackra bilder betyder mycket för barnen fortsätter hon och håller upp en stor och imponerande bilderbok.

-Jag är med i Läsrörelsen och vi har genom McDonald´s satsning på barnböcker nu delat ut över 9 miljoner barnböcker i Norden. Det tycker jag är fantastiskt säger Marianne och ler med hela ansiktet.

Marianne berättar därefter målande om en liten flicka som sa till sin mamma: ”Hur har hon orkat att bära på alla de där böckerna till alla barn på McDonald´s” och pekat på Marianne.

Flickan hade genom sin mamma hört att Marianne valt ut böcker till McDonald´s barnbokssatsning, och trodde att det var Marianne själv som hade burit ut alla böckerna till alla barnen. Marianne skrattar gott när hon berättar, och det smittar av sig på oss andra.

Marianne är en härlig person som bjuder på sig själv. Just den här lördagen hade två äldre damer från Sjöbo också gett sig ut i busvädret. Damerna var entusiastiska och  de tyckte att det var fantastiskt kul att träffa Marianne, och att titta på gamla barnböcker från förr.

Mina egna barn på 9 och 13 år, tyckte också att barnboksantikvariatet var ett spännande ställe, med så mycket böcker och spännande saker att titta på.

Även tonåringen tyckte att det var intressant och satte sig genast ner försjunken i en spännande bok om uppfinningar.

Min dotter på 9 år var även hon förtjust, och vem skulle inte vara det, när man befinner sig mitt i en levande ”kulturskatt”, här fanns ju allt som går att önska i barnboksfigurer och härliga barnböcker. Hon handlade böcker och fina Julklistermärken.

Själv var jag djupt fascinerad av både Marianne och hennes antikvariat, och självklart av hela Borrby Bokby. På ett inramat foto på väggen, taget av Roine Karlsson, såg jag dessutom min stora förebild Astrid Lindgren blicka ner på oss, och det såg ut som hon tänkte:-Vad bra att ni tänker på barna – för barna är det viktigaste vi har:

 

Marianne berättade för mig att Astrid Lindgren också har betytt oerhört mycket för henne personligen, och att Astrid stöttade Marianne när hon startade Barnens Bokklubb en gång i tiden. Ja, det märks att Marianne tycker mycket om Astrid och hennes sagofigurer, speciellt Pippi Långstrump.

I antikvariatet vimlade det av Pippi böcker, och allehanda spel och dyligt med Pippi.

Det här bordet måste vara en dröm för vilken Pippiälskare som helst. Ja, även för sådana som mig :).

Andra barnboksförfattare som Marianne älskar är bland annat:

Lennart Hellsing, med sin fantastiska humor, och Elsa Beskows underbara sagor och bilder. På bilden till vänster ses Lennart Hellsings ”Krakel spektakel” som fanns att skåda även på dörren. Den fina Elsa Beskow löparen satt på en av väggarna. Det märks att Marianne har sinne för finurliga detaljer själv. Barnboksantikvariatet vimlar av böcker förstås och även fina dockor, bilder och annat roligt.

Ja, här finns det en riktig sagoskatt:

Men alla sagor har ett slut, och nu var det även dags för oss att åka hem för den här gången, men jag lovar er att vi kommer igen en annan gång.

 

Det här stället är fantastiskt, och väl värt ett eller flera besök!!!

Mariannes barnboksantikvariat var definitivt en ljuspunkt i decembermörkret…….

Text och fotografier av Maria von Schantz

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved.

 

                                                                    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Barn, Familj, Kultur, Mina intervjuer, Österlen, Stora förebilder. Bokmärk permalänken.