Tack kära Viola för att du gjorde Sverige lite ljusare….

Jag såg i tidningen idag att Marianne Zetterström, mest känd under signaturen ”Viola” har avlidit 99 år gammal den 29 november.

http://www.dn.se/kultur-noje/kasoren-viola-har-avlidit-1

Viola var en helt fantastiskt person som i massor av år skrivit underbara kåserier i Svenska Dagbladet bland annat. Jag tillhörde en av hennes trogna läsare, trots att jag upptäckte hennes kåserier ganska sent, i början på 2000 talet. Så fort jag fick tidningen letade jag efter kåserierna, och hon var en mycket flitig kåsör. Jag läste idag att Viola skrivit kåserier i Svenska Dagbladet i 70 år, det måste vara något slags rekord, och mycket mycket ovanligt.

Hennes man var den folkära Kar de Mumma, och även han var något helt speciellt. Kar de Mummas revyer, spex och kåserier var älskade i Sverige av många människor och han var också en man som vågade sticka ut och gå sina egna vägar.

Vi behöver fler människor som Viola och Kar de Mumma och vi behöver definitivt mer humor i Sverige. Båda två kunde dessutom den svåra konsten att skriva texter så att det berörde människor på djupet, och de var definitivt inga personer som lät Jante-lagen styra.

Viola var en humoristisk person, och samtidigt en mycket klok kvinna. Det har jag personligen fått erfara. När jag under början på 2000 talet sökte kunskap och inspiration inför mitt och min familjs viktiga projekt, var Viola med sina kåserier en mycket viktig och inspirerande person för mig. När jag läste hennes krönikor i SvD, bland annat ”Grinden av guld”, då blev jag glad i själ och hjärta.

Jag skrev då ett brev till henne och talade om för henne hur mycket som jag uppskattade hennes texter, och hur mycket som hon inspirerade mig i mitt liv och i mitt skrivande. Hon blev helt enkelt strålande glad och skickade mig ett helt ljuvligt brev tillbaka.

Att Viola hade humor märktes i brevet, och jag blev helt lycklig av att läsa det. Redan då var hon mycket gammal, nästan 90 år, men humorn och kvickheten hade hon kvar. Hon skrev mycket personligt och skämtade friskt med sig själv och sin höga ålder i brevet.

Det brevet betyder fortfarande väldigt mycket för mig. Jag tar fram det ibland, när jag behöver lite extra inspiration, som idag….

Tack kära Viola för att du gjorde Sverige lite ljusare….

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Stora förebilder. Bokmärk permalänken.