Det ser ut att bli en fin äppelskörd….

Ja, nu har skolorna börjat, och solen skiner ifrån en klarblå himmel. Nu verkar det som om sommaren har tagit nya tag härnere på Österlen. I dagarna har vi bott härnere i 3 år, det är otroligt vad fort tiden rusar fram.

Augusti är en av de vackraste månaderna på Österlen, och det är nu som de härliga äpplena skall skördas runt om på alla äppelodlingar runtomkring. Vilken höjdpunkt.

En av de stora högtiderna är Äppelfestivalen i Kivik som kommer i september, det är en verkligt stor folkfest. Österlen lever upp på hösten, och gör skäl för sitt rykte som ett riktigt Äppelparadis.

I Kivik har en av mina stora förebilder Björn Ranelid sitt vackra sommarhus, med tillhörande äppelodling alldeles vid havet. Björn säger att han äter 6-8 äpplen om dagen. För mig är han en verklig inspirationskälla, både med sitt skrivande och sin personlighet. Han följer sitt hjärta och är sann mot sig själv. Dessutom är han en mycket sympatisk person, det har både jag och min familj fått erfara.

Hemma hos oss har vi några ståtliga äppelträd, som vi verkligen gillar. Vi har redan ätit av Transparente Blanche, men i år gav inte det äppelträdet en sådan stor skörd. Det ser betydligt ljusare ut i skörden av Cox Orangen, som mognar senare under hösten. Oh, vad jag längtar!! Det har också blivit en hel del plommon, som jag nu skall ut och försöka ta ner, de sitter lite högt på trädet. Men de är supergoda och saftiga, mums.

Äppelträden gav mig inspiration till en sång som heter ”Äpplet” som jag tillsammans med min familj framförde här i Tomelilla på en visfestival tidigare. Ja, det var verkligen naturen som var en bidragande orsak till att vi bosatte oss här på Österlen, tillsammans med närheten till kontinenten. Jag har ju under perioder arbetat i Danmark, och lärt mig danska. Ja, jag är väl inte direkt fulllärd ;), men kan göra mig förstådd och förstå det mesta iallafall.

Minns hur det var en av de första veckorna på en dansk arbetsplats, det var inte mycket jag förstod, de har ju en tendens att ”Snakke lidt hurtigt” (tala lite snabbt, hi hi).

Men Danmark har nu en självklar plats i mitt hjärta, och jag ser fram emot att göra nya projekt i Köpenhamnstrakten. Jag känner mig redo för en internationell period, och hoppas på att få utforska mer av Europa.

Här nere är det lätt att känna den internationella vinden, det är bara att ta tåget till Köpenhamn på lite mer än en timme, och nu med nya tågen går det snabbare än någonsin.

Ute är det som vackrast just nu här nere, och javisst,  det ser ut att bli en fin äppelskörd…

 

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas enligt lagen om upphovsrätt.

 

Det här inlägget postades i Danmark, Livskvalitet i familjen, Österlen, Sommar, Stora förebilder. Bokmärk permalänken.