Två underbara dagar på Bokmässan!

Förra fredagen tog jag bussen från Malmö för att besöka årets Bokmässa i Göteborg. I Malmö passerade jag Carl Fredrik Reuterswärds fina fredstaty ”Non-Violence” på Skeppsbron. Statyn är lika aktuell idag som när Carl Fredrik Reuterswärd skapade den 1980, efter att hans vän John Lennon precis blivit skjuten.

Jag stannade till vid statyn för att reflektera en liten stund och jag tänkte då på att Carl Fredrik verkligen har lyckats skapa en älskad fredssymbol som är odödlig. Statyn finns i olika storlekar på viktiga platser runt omkring i världen. Bland annat utanför FN:s högkvarter i New York. Ni som följer mig här vet att Carl Fredrik Reuterswärd dessutom är en person som jag beundrar. Tyvärr gick han bort 2016 men hans konst lever kvar…Bussresan till Göteborg gick bra. Det var mitt första besök någonsin på Bokmässan och jag blev inte besviken. Som tur var hade jag bokat in en natt på hotell så att jag fick möjlighet att gå både på fredagen och lördagen. På fredagen fick jag chansen att ta det mer lugnt eftersom det inte var fullt lika många människor som på lördagen..

På lördagen var det däremot galet mycket folk men väldigt roligt ändå. Det kryllade av intressanta personer och samtal och jag hade gjort en plan för ungefär hur mycket jag kunde orka med under de två dagarna. Ändå hann jag inte med hälften av det jag ville…

Två färgstarka kvinnor på mässan var Martina Haag och Jeanette Höglund. Jeanette är en kvinna som jag beundrar mycket och som startat projektet Vid Din Sida som hjälper hemlösa pensionärer…

Det mest intressanta på mässan tyckte jag var det viktiga samtalet om gängkriminalitet med som ägde rum i Svenska Dagbladets monter. Samtalet var mycket givande att lyssna på och de medverkande Diamant Salihu, Lisa Dos Santos och Emil Arvidsson var alla mycket kunniga och engagerade i ämnet…

På så sätt så följde min resa samma röda tråd som den oftast brukar, den om min längtan efter en fredligare värld. Jag passade på att köpa boken ”När ingen lyssnar” av Diamant Salihu. Den skall bli mycket intressant att läsa. Tidigare har jag läst hans bok ”När alla dör”.

När jag såg den här bilden av Astrid Lindgren på bokmässan blev jag också väldigt glad. Jag är mycket tacksam över att ha träffat henne personligen 1995. Det var ett möte jag aldrig kommer att glömma och Astrid har påverkat mig mycket positivt genom livet…

Tack kära Astrid<3

Ja, det blev två underbara dagar för mig på Bokmässan! Hälsningar MariaFölj Maria von Schantz på instagram och Starka familjer på facebook @All rights reserved

 

Det här inlägget postades i Astrid Lindgren, Barn, Carl Fredrik Reuterswärd, Diamant Salihu, Förenta Nationerna FN, Fred, Kultur, Marias betraktelser, Non-Violence, Okategoriserade, Stora förebilder. Bokmärk permalänken.