Äntligen blir Barnkonventionen lag i Sverige!

Igår den 13 juni 2018, togs så äntligen beslutet att Barnkomventionen blir lag i Sverige. Yippie säger jag bara. Som jag väntat på detta besked.  Beslutet ger mig hopp om att vi nu kan vända den negativa trenden inom barnens miljöer. Däremot så har vi fortfarande ingen Barnmiljölag i Sverige, och detta påverkar förskolebarnen och förskolepersonalen oerhört negativt.

Jag har i hela mitt yrkesverksamma liv, kämpat för förskolebarnens rättigheter och miljö, och jag har skrivit flera artiklar och träffat många experter och myndighetspersoner i ämnet. Jag har även under åren kontaktat oändligt många politiker för att berätta för dem om den tuffa verklighet som många barn utsätts för varje dag. Jag har sagt till dem att det inte är acceptabelt och att de måste vända trenden.

En insats och ett speciellt möte som jag är extra stolt över när jag var med i Debatt Sverige Direkt i september 2005 och fick möjlighet att debattera med bland annat Lena Hallengren, som då var förskoleminister i den Socialdemokratiska regeringen.

Efter en bestämd debatt mellan mig och Hallengren, så lovade Lena Hallengren mig och alla barn i Sverige i direktsändningen att hon och hennes regering skulle införa en Barnmiljölag. Ett löfte som hon och hennes regering tyvärr svek den gången tyvärr…

NU när Lena Hallengren är på plats igen i regeringen som barn-, äldre- och jämställdhetsminister, så tycker jag att det är hög tid att hon och regeringen infriar löftet som hon gav mig och alla Sveriges barn, i september 2005. Läs mer här om det mötet.

Lycka till för det är nu det gäller! Sveriges barn behöver en egen Barnmiljölag!!

Idag är det även ofantligt många barnskötare och förskollärare som kämpar i denna viktiga fråga. Se bara på förskoleupprorets upprop #pressatläge.Tack vara att Barnkonventionen blir lag, så hoppas jag nu att även barnens miljöer i förskolorna blir uppmärksammade och reglerade på ett helt nytt sätt, och på att politikerna äntligen börjar att ta tag i denna viktiga fråga.

Lyssna på mig nu alla politiker, och speciellt Lena Hallengren. Om du och din regering inte hade brutit löftet som du gav mig för snart 13 år sedan, så hade ni kunnat bromsa eller stoppa den oerhört tuffa situationen som många barn i förskolorna utsätts för idag. Ni gick miste om den chansen den gången. När jag var med på TV den gången hade jag bestämt mig för att göra skillnad. Jag talade från hjärtat och jag hade ett syfte. Jag förde barnens talan.

Av Maria von Schantz den 14 juni 2018

Follow Maria von Schantz and Starka familjer på Facebook. All rights reserved

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.