Tankar från en stolt förskollärares hjärta …

hjärta gelehallon

OMG, så har det gått 35 år sedan den här bilden togs på mig Förskollärare 1980 kopieraav min mamma Margit. Den är tagen i Gävle just för 35 år sedan idag, på min examensdag.

För mig och mina klasskompisar var den här dagen något speciellt. Vi var precis nyutexaminerade förskollärare med framtidstro och vi hade också lite sorg i hjärtat för att behöva skiljas åt efter några härliga och roliga skolår…

Men vi visste inte mycket om den tuffa förskollärar-verklighet, som väntade oss därute, i en branch där nedskärningarna genom åren kommit att avlösa varandra tyvärr…

35 år som förskollärare, det är stort, mycket stort. Tänk vad många människor som jag har lärt att känna genom åren, och så många barn som jag har fått möta. Det har varit en fantastisk resa, men också tuff, och jag har lärt mig så mycket varje dag.

Tänk om politikerna förstod hur viktiga förskollärarna är för barnen och för landet. Vilka skillnader det då blev i förskolans värld. När politikerna på allvar förstår hur viktiga förskollärarna är, då kommer vi att få helt andra förutsättningar som yrkeskår, och barnen i förskolan kommer genast att få bättre miljöer, med mindre buller, mindre barngrupper och sundare och hälsosammare mat.

Om det är någonting som jag verkligen är stolt över, förutom familjen förstås, då är det mitt yrke. Just idag vill jag hylla alla förskollärare där ute, som kämpar på, ofta i motvind, med allt för stora barngrupper och i bullriga och många gånger stökiga miljöer.

Tack för att ni finns, och tack för att ni kämpar på i barnens värld. Ni får aldrig glömma känslan av lycka och tillförsikt inför framtiden som ni hade just den där dagen ni tog examen, det kommer  i alla fall aldrig jag att göra, trots att det är 35 år sedan. Framtiden kommer med ljusare tider, det lovar jag.umså solnedgång 2

Skrivet av Maria den 12 december 2015

Emelies 12 års dag mamma o Emelie

Följ Maria von Schantz och Starka familjer på Facebook. Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved

 

 

Det här inlägget postades i Barn, Den svenska förskolan, Maria von Schantz - artiklar/articles, Marias betraktelser. Bokmärk permalänken.