Alla barn har rätt till lek!

Under alla mina år som förskollärare (30 år nu), och som förskolekonsult och mamma har jag lekt mycket. Jag tror faktiskt att det var möjligheten att få fortsätta leka som har gjort att jag har trivts så mycket med mitt yrke.

Ja, ni kan läsa på inlägget här på bloggen som heter;  Alla har vi varit små, att jag faktiskt tänkte på det här sättet redan som liten, och på det sättet fick mitt drömyrke.

Lekarna från barndomen sitter djupt i hjärtat och att se barn leka, eller att själva vara med dem och leka är jättekul.

Därför vänder jag mig emot en hel del av genuspedagogernas tal om att leken inte är jämlik. Det tycker jag nämligen att den är, eftersom alla kan leka oavsett kön och ålder.

Jag tycker att det är viktigt att vuxna också är med och leker, men inte att de skall tycka att barnens egna val av lek är fel.

Det är väl just i leken som barnen skall få vara fria, och då menar jag inte att barnen skall lämnas utan uppsikt. Tvärtom, så tycker jag att vuxna och barn skall leka mer tillsammans.

Men jämlikhet är någonting annat, och det handlar om hur vuxna människor beter sig emot varandra.

Det roligaste med att vara med att leka med barnen är ju att det är barnen som oftast får de bästa idéerna till leken och de bästa lekarna. Vi vuxna är ju ibland lite begränsade i vår fantasi tyvärr. Att leka med barnen har varit det absolut roligaste i det här yrket, och jag har tyckt om att leka såväl rollekar som bollekar med både flickor och pojkar.

Därför tycker jag att Ingemar Gens och compani, inte skall styra för mycket över vad barnen i förskolan leker, men att de kan vara med och leka med barnen och att ha kul tillsammans.

Jag skrivit en ny artikel på Newsmill som heter Barn har rätt att leka utan påverkan från genuspedagoger;

Se länk http://www.newsmill.se/artikel/2011/05/25/barn-har-r-tt-att-leka-utan-p-verkan-fr-n-genuspedagoger

Eftersom min blogg heter Starka familjer, så vill jag nu uppmana alla pedagoger, föräldrar och även styrande och politiker att leka mer både på jobbet och i familjen.

Det är i familjen vi kan utveckla leken ett steg till, och leka tillsammans vuxna och barn. På så sätt så stärks även de viktiga familjebanden.

Men tro inte att bara för att du är vuxen, så har du all rätt att styra över vad leken skall handla om. Leken är demokratisk på det sättet, att man tillsammans skall bestämma lekreglerna.

Så slå era kloka huvuden ihop  barn som vuxen, och skratta och ha kul tillsammans för då tror jag att världen snart ser lite bättre ut, och kom ihåg att alla barn har rätt till lek!

Några som har fortsatt attt leka även som vuxna, kanske därför som de ser så glada ut!Doris och Helding Knäcke, från ”Doris och Knäckebröderna” på Barnens dag på Tosselilla.

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt.

 

Det här inlägget postades i Barn, Den svenska förskolan, Lek. Bokmärk permalänken.