Politiken i Sverige börjar bli mer och mer barn och föräldrafientlig….

Politiken i Sverige börjar att bli mer och mer barn och familjefientlig. Det anser jag vara mycket oroande för framtiden. Massor av människor arbetar i ett hårt och tufft arbetsklimat, och många barn går i överfulla barngrupper i förskolor och på fritidshem.

Själv är jag mamma och förskolekonsult, och jag har arbetat i den svenska förskolan i många år. Till jul är det faktiskt hela 31 år sedan som jag stod som ”nybakad förskollärare” i Gävle. Ganska fantastiskt faktiskt att åren gått så snabbt.

Det som inte är lika fantastiskt är den mycket stora försämring av förskolan som har skett under de här snart 31 åren, och det värsta är att det bara fortsätter i en negativ spiral.

Allt fler barn går i förskolan och på fritidshemmen, men de föräldrar som vill välja andra alternativ till sina barn, och kanske ”hör och häpna” till och med vill stanna hemma de viktiga åren, med sina egna barn de blir motarbetade av andra så kallade ”förståsigpåare”.

Hur har det kunnat bli så här i Sverige, det undrar jag nu, och jag själv gör allt som står i min makt för att vi skall få en mer barnvänlig politik, både för familjerna och för de barn som går i förskolan och på fritidshemmen.

Vill poängtera att jag inte på något sätt är någon politisk debattör och bloggare. Jag arbetar för barnen och familjerna, oavsett partifärger, det kommer ni att förstå, när ni läser mer om mig här på min blogg Starka familjer.

Ända sedan jag själv blev mamma första gången 1998, så har jag och min man Carl Olof, arbetat på olika projekt, för att hjälpa och stödja andra.

Det var också tack vare mitt stora engagemang i barn och familjefrågor som jag i våras startade min blogg för att aktivt vara med att påverka i samhället i de här viktiga frågorna.

Jag deltar gärna i debatter av olika slag inom området barn och familj, och jag skriver artiklar. Jag tycker att ”livskvalitet i familjen” är viktigt, och om det föreläser jag också. Tillsammans med min man Carl Olof, som är gitarrist, gör jag också egen musik, som ingår i våra koncept. Läs gärna mer om mitt arbete och min familj här , och här .

Jag håller i föreläsningar för både förskolepersonal och föräldrar. Jag har har också hållit i internationella föredrag, bland annat i London, och varit med en hel del på radio här i Skåne. I TV programmet Debatt Sverige Direkt  år 2005 med Lennart Persson hade jag förmånen att debattera den viktiga förskolefrågan med den förra förskoleministern Lena Hallengren. I programmet lovade Lena Hallengren mig, Lennart Persson och alla TV tittare att barnen skulle få en lag som skyddar deras miljö. Ett löfte som hon sedan svek.

Jag har hela tiden valt att kalla en sådan lag för barnmiljölag, eftersom barnen är barn och inte vuxna. Jag anser inte att arbetsmiljölag passar i det här fallet. En arbetsmiljölag skyddar vuxna som är på arbetet, inte barnen.

Nu när politiken börjar att bli allt för omänsklig för våra små, då vill jag vara en ”motkraft”, och jag vill aktivt medverka till ett mänskligare samhälle.

I mina artiklar som jag nyligen skrivit på Newsmill tar jag upp just det här problemet, som finns i politiken, där man oftast bara tänker kortsiktigt och på det som för dagen anses vara politiskt korrekt. Jag tror att alla männisor själva är kapabla att välja utefter sitt hjärta och sina förutsättningar, och vi bör bejaka alla ”barnvänliga alternativ”.

Om du vill du veta lite mer, läs då gärna någon av mina artiklar:

Vill du läsa lite om jag jag anser i feministfrågan, kan du läsa den  här

Vill du läsa om vad jag anser om barnpolitiken kan du läsa här

Mer i ämnet förskola, och genuspedagoger kan du läsa här

Kring frågor om barnens förskolemiljö kan du läsa här

Den artikel på Newsmill, som jag är stoltast över är kanske den här  Vem lyssnar på barnen???. Det är också den av mina artiklar som flest människor hittills läst.

Det är en lång artikel, men den första som jag skrev på Newsmill,. I artikeln skriver jag  om min resa i ”barnens värld”, och om vad jag anser om den barnfientliga politiken.

Jag tycker att det är dags att börja tänka långsiktigt, och att satsa på barnen och familjerna, för det är Sveriges barn värda, speciellt nu när politiken i Sverige börjar bli mer och mer barn och föräldrafientlig…..

Det vore  verkligen jättekul att få respons och höra vad ni andra anser om det som jag skriver om och jag är mycket tacksam för kommentarer!!!

Hälsar ” Barnens representant i ett hårt samhälle” Maria von Schantz

 

 P.S Det går bra att kontakta mig, om ni vill att jag kommer ut till just er och föreläser, eller deltar i någon spännande debatt som har med barnfrågor eller familjefrågor att göra D.S

 

Bloggen Starka familjer är politiskt och religiöst obunden och observera att alla texter och bilder på bloggen skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved.

 

Det här inlägget postades i Barn, Barnmiljölag, Den svenska förskolan, Familj, Fritidshem, Livskvalitet i familjen, Maria von Schantz - artiklar/articles. Bokmärk permalänken.