Möt Inger, en ”Familjehemsmamma” med ett brinnande engagemang

Jag kommer här på bloggen även att ha intervjuer med människor som jag anser vara spännande inom området Starka familjer.

För mig är det viktigt att plocka fram goda och positiva exempel på människor som betyder mycket för barn på olika sätt. Om barnen i vårt samhälle har det bra då får vi alla glädje av det. Men alla barn föds inte med de bästa förutsättningar och alla kan tyvärr inte bo med de egna föräldrarna.

Jag har  också funderat över vad som händer med alla de barn som inte bor och växer upp i sina egna familjer utan i så kallade familjehem.

Ofta hör man negativa exempel om familjehem i media och i debatten, men det finns också många goda exempel på familjehem som fungerar bra och där barnen utvecklas och får kärlek och trygghet. Här kommer nu ett sådant positivt exempel.

Häromdagen träffade jag Inger Henriksson som är så kallad ”familjehemsmamma” och som jag tycker är en mycket positiv person, för en intervju här på bloggen. Jag ville veta vad hon tycker är viktigt i arbetet i familjehemmet och vad hon vill ge till de enskilda barnen.

Jag började med att fråga Inger om vad ett familjehem egentligen är. Hon svarade att det är Socialnämnden som placerar ut så kallade ”utredda barn” i familjehemmen och det kan vara barn som kommer ifrån många olika slags bakgrunder men som inte kan vara kvar hos de egna föräldrarna på grund av olika orsaker.

Det som är gemensamt för barnen är att de kommer ifrån problemfyllda hem och ofta behöver stöd och hjälp av olika slag, och extra mycket trygghet och kramar. Inger berättade också att det som idag kallas familjehem tidigare kallade fosterhem.

Jag frågade Inger om varför hon började med familjehem och hon svarade att det kom ganska naturligt  för henne eftersom hon alltid tyckt om att arbeta med människor. Hon har varit familjehemsmamma nu i ca 12 år och trivs jättebra med det. Tidigare har hon jobbat inom äldrevården och även inom mentalvården.

Vad är det då som hon trivs med undrade jag och Inger svarade att det är så fantastiskt att få vara med barnen och se dem utvecklas dag för dag. Det betyder mycket för henne att se hur hon kan lära känna de olika barnen och se vilka personligheter de är innanför den yta som de ofta visar upp ifån början.

Det händer att barnen kämpar med olika trauman ifån uppväxten och när de har varit hos Inger ett tag börjar de ofta att lösa upp knutarna och minnas saker som de ibland har förträngt.

En del barn är mycket tysta och inneslutna i början och andra är mer utåtagerade och söker konflikter.

Men barnen utvecklas ofta snabbt när de får gränser, regler och trygghet och när de ser att de är accepterade precis som de är, och det är det som gör det här jobbet så fantastiskt säger Inger, att få se att man verkligen kan hjälpa till med en positiv förändring.

Jag frågar också Inger vad som hon tycker kan vara svårt och problematiskt med att vara familjehemsmamma. Inger svarar att hon tycker att det mesta är roligt men att hon tycker att det är besvärligt ibland när inte förskolor, skolor och andra instanser runtomkring förstår sig på barnen. Det verkar ibland som om de saknar  kunskaper om barn som har speciella behov och som bor i familjehem tyvärr.

Det tycker Inger är synd, och hon försöker själv engagera sig mycket i barnens skolgång.

Hon poängterar samtidigt att hon också stöter på många inom skolans värld som är positiva och som har en djupare förståelse för barnen. Inger fortsätter att förklara att barnen som bor i familjehem ofta behöver extra förståelse och uppmuntran eftersom de kommer från en jobbig bakgrund. Personal i skolor borde få mer kunskap i de här frågorna och se barnen för de som de är. Man måste ofta ge de här barnen extra bekräftelse och det är det som Inger gör i familjehemmet.

Något som Inger tycker är viktigt är att barnen skall hålla en god kontakt med de egna föräldrarna vilket inte alltid är så lätt. Men Inger uppmuntrar barnen och föräldrarna till det och bjuder ofta in dem på olika aktiviteter så att de är involverade i barnens liv.

Inger är också noga med att alla barnen skall känna sig som familjemedlemmar hos henne och hela hennes egna familj, även de vuxna barnen och barnbarnen engagerar sig stort i familjehemsbarnen.

Vi är verkligen som en hel stor familj och just känslan av att ha en familj betyder mycket för de här barnen säger Inger.

Jag frågar Inger hur det kommer sig att hon alltid är så positiv när man träffar henne, och att det ibland nästan strålar runt henne. Hur kan hon hålla sig så positiv när många andra människor och även föräldrar idag kämpar med nedstämdhet och känslan av att inte räcka till i vardagen.

Inger berättar att det som gör henne positiv och som driver henne framåt är just det att få göra en insats som kan förändra de här utsatta barnens liv inför framtiden. Tänk att i framtiden få se dem fungera fint som vuxna i samhället, och att få se dem ta körkort, få jobb och egna lägenheter. Det är allt det positiva som hon kan hjälpa till med i barnens liv som driver henne att vara familjehemsmamma och det är det som gör det här jobbet så meningsfullt och roligt säger Inger.

Hon avslutar också med att säga att hon verkligen kan rekommendera andra att vara familjehemsföräldrar.

Ingers intervju till bloggen 21 mars 2011

Inger Henriksson

Efter att ha intervjuat Inger tänker jag på vad mycket vi alla har att lära oss av sådana människor som henne. Att få förmånen att hjälpa barn att utvecklas i vardagen är ju många föräldrar förunnat. Men uppskattar vi allt i vardagen eller fokuserar vi alltför mycket på de problem som finns istället för att se på allt det positiva.

Jag tycker att Inger är en god förebild för många föräldrar, familjehemsföräldrar, lärare, politiker och alla som arbetar med barn i vårt land.

Ge barnen goda insatser och förebilder och gör det i tid. Då sparar vi även en massa pengar i samhället och vi får tillgång till glada och kreativa vuxna i framtiden som vill ge tillbaka av det som de själva fått med sig i bagaget!

Av Maria von Schantz den 24 mars

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Mina intervjuer. Bokmärk permalänken.