Härliga sommarklassiker….

Tänk vad mycket roligt man kan ha med familjen när det är sommar och ledighet…

Som egen företagare är det inte så lätt att vara ledig, men det gäller att hitta guldkornen när chansen ges.

Att njuta av den vackra naturen är alltid lika underbart här på Österlen, det är skönt att bara gå ut och ta vara på sommaren…

Självklart finns det också annat som lockar, riktiga sommarklassiker. Barn och nöjesparker är aldrig ett fel under sommaren. När vi hade släktingar här ifrån Stockholm, då var ett besök på Bakken ett självklart alternativ.

Bakken som ligger lite utanför Köpenhamn lär vara världens äldsta nöjespark och här finns förstås den fantastiska Rutschebanen. Den minns jag även med glädje och lite fasa ifrån min egen barndom när jag var här på besök med mina föräldrar och bror.

Rutschebanen som är en gammal klassiker, är verkligen jätteskojig fortfarande för såväl stora som små. Att den har stått sig så bra genom åren som åkattraktion är imponerande.

Det fanns också massor av annat som roade såväl barn som vuxna. Vandrutschebanen och Svanebanen var roliga, såsom en annan favorit, Double shot. Visst är det roligt på nöjesfältet på dagen, men det är nog ännu mer speciellt på kvällen, med alla lampor som ger fina effekter.

Jag tycker att det är är något speciellt med Bakken, lite mer avslappnat och ”dejligt” än både Grönan och Tivoli. Bakken är definitivt vår familjs favorit när det gäller nöjesparker.

Kiviks marknad

Några dagar senare var det dags för ännu en stor sommarklassiker, nämligen Kiviks marknad. Är det en marknad som är ”marknadernas marknad” då skall det nog vara Kiviks marknad. Vem minns inte filmerna med Bombi Bitt, och alla gamla reportage i tidningar och TV just ifrån Kiviks marknad, sedan många många år tillbaka. Förresten firar Kiviks marknad hundra år 2012.

Det var våra barn som helst ville åka till Kivik, eftersom det är så ”kuuuul”, men min man och jag var inte sena att haka på. Eftersom vi visste att det var många som ville dit, beslöt vi oss för att åka buss. Bilkön till Kiviks marknad var nästan som bilköerna i Stockholm, som vi numera är härligt förskonade ifrån.

När vi väl kom dit, så var där massor med folk, men ändå en mycket gemytlig stämning. Bland det första vi stötte på var tältet med den otroliga motorschowen och klassikern William Arne.

William Arne är den äldsta attraktionen som har funnits med på Kiviks marknad i alla år, och den består av ett antal mycket skickliga ”halvgalna” motorcykelartister som åker runt i en cylinderformad manage. De utnyttjar centrifulgalkraften till max, och kan på så sätt köra upp motorcyklarna högt upp efter väggarna i managen.

Ja det var helt absurt och lite halvgalet men ruskigt kul faktiskt. Det tyckte även jag, och det kom lite som en överraskning både för mig och familjen.

Förutom William Arne, blev det lite annat smått och gott, såsom brända mandlar, godare än man kan tro, vitlökskorv och 1.5 kg hjortronsylt att släpa hem på bussen.

För mig som norrlänning och uppväxt i Kiruna är hjortronen verkligen skogens guld. Förknippar hjortronsylt med barndomens glada dagar på besök hos morfar och mormor. Morfar var en baddare på att plocka hjortron långt ute på myrarna på lite hemliga ställen, och vi barn åt hjortronen varma med glass, mums. Hjortonsylt hör på något sätt ihop med mormor och morfar, ja och med Norrland förstås.

Mina egna barn som är uppväxta stockholmare och nu skåningar, delar inte riktigt min förtjusning över de små underbart goda guldaktiga bären, men min man tycker också att hjortronen smakar supergott!! Ja även hjortronsylt ingår för mig i epitetet härliga sommarklassiker…

P.S Vill med det här inlägget passa på att hälsa lite extra till alla vänner och släktingar ifrån norr till söder 😉

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt.

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Danmark, Familj, Livskvalitet i familjen, Österlen, Sommar. Bokmärk permalänken.