Dags att på allvar sudda bort den dumma Jantelagen…..

IMG_1871

Vi svenskar följer Jantelagen alldeles för mycket och det förstör så mycket för så många människor i vårt land! Det tycker jag är synd!!!Varför skall det fortfarande vara så svårt att sudda bort den dumma Jantelagen ur våra liv?

När jag bodde ett år i USA, i min ungdom, så fick jag däremot möta ett helt annat samhälle än det svenska. Trots att  detta var många år sedan….Det kändes verkligen att jag kom till en helt annan värld än den värld som jag var van vid, och det var befriande på många sätt! För mig var det också en riktigt bra lektion i att slippa följa Jantelagen….Maria i New york 1

Det som jag lärde mig i USA, har präglat mig i mångt och mycket sedan dess, och jag är för det mesta inte rädd för att prova nytt eller sticka ut. För mig är den största skräcken att inte få vara mig själv och göra det som är unikt för just mig.

I USA var det ju helt tvärtom än i Sverige, och det var inte fult att tycka att man själv var bra på något. Det mest intressanta med detta var var att amerikanerna fann det så naturligt att uppskatta sig själva, och det gjorde det också lättare för dem att uppskatta andra. Här tycker jag att vi svenskar har massor att lära oss….

Nu när vi redan har kommit så långt på så många andra områden, så borde det vara en självklarhet att börja lära om och tänka nytt. Vi borde uppfostra våra barn att uppskatta sina gåvor som de har fått i livet, och inte gömma sina talanger bara för att Jantelagen hägrar. Det har vi allt att vinna på!

Läs gärna vad jag skrivit tidigare om Jantelagen här på bloggen. och här:

                        Äntligen dags att sudda bort den dumma Jantelagen ..

Maria Brösarp 2 kopiera

Följ Maria von Schantz och  Starka familjer på Facebook. Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved.      

 

 

 

Det här inlägget postades i Jantelagen. Bokmärk permalänken.