”När Kastanjerna blommar då blommar världen”

 

Utanför vårt hus växer det vackra kastanjeträd. Vi bara älskar dem! Det är fint att kunna följa dem under året och se hur de förändras under de olika årstiderna. På hösten är de verkligen spektakulära med alla vackra färger. Nu på sommaren är träden härligt gröna.

I juni när de blommar är de kanske som allra vackrast, och jag tycker att det känns som om hela världen blommar med. En som också älskade sitt kastanjeträd var den judiska flickan Anne Frank som tillsammans med sin familj höll sig undan nazisterna i huset i Amsterdam, och i sin dagbok den 13 maj 1944 skriver hon:

”Vårt kastanjeträd står från topp till tå i full blom, det är fullt med blad och mycket vackrare än förra året.”           

Kastanjen utanför Anne Franks hus var en hästkastanj precis av samma sort som växer utanför vårt hus. Tänk att ett träd kan betyda så mycket för någon som det gjorde för Anne Frank. Trädet gav henne tröst i en tid som var så fruktansvärd  för alla judar och när hon tittade på trädet tyckte hon att livet kändes lite lättare.

Vi njuter också av kastanjeträden utanför vårt hus, och ibland när jag tittar på dem då tänker jag på flickan Anne Frank som gick ett sådant tragiskt öde tillmötes. Men jag känner mig samtidigt glad att hon fick glädje av det vackra trädet som växte utanför hennes fönster under en mycket pressande tid i sitt liv. När vi var på besök i Amsterdam besökte vi hennes hus, och det var både fascinerande och skrämmande förstås. Jag är mycket gripen av berättelsen om Anne Frank och hennes kära familjs öde, och jag beundrar henne för  hennes mod, och starka vilja att aldrig ge upp.

Kastanjen finns tyvärr inte längre kvar utanför huset i Amsterdam.  I många år skyddades det 150 år gamla trädet som var murket av en grupp människor som tyckte att trädet var en symbol för frihet. Det fälldes i en storm i augusti 2010. Men i hennes berömda dagbok så kommer kastanjeträdet alltid att ha ett evigt liv, och jag fortsätter att citera Anne Frank, men denna gång på engelska.

Den 23 februari 1944 skriver hon i sin dagbok:

”Nearly every morning I go to the attic to blow the stuffy air out of my lungs, from my favorite spot on the floor I look up at the blue sky and the bare chestnut tree, on whose branches little raindrops shine, appearing like silver, and at the seagulls and other birds as they glide on the wind. As long as this exists, I thought, and I may live to see it, this sunshine, the cloudless skies, while this lasts I cannot be unhappy” Av Anne Frank.

Kastanjeträden är fina symboler för frihet tycker även jag, för ”när kastanjerna blommar då blommar världen” av Maria von Schantz den 2 juli 2012

Observera att alla texter och bilder på bloggen Starka familjer skyddas av lagen om upphovsrätt. All rights reserved

Det här inlägget postades i Barn, Familj, Kultur, Sommar, Stora förebilder. Bokmärk permalänken.